یادداشتی از دکتر مصطفی نصر اصفهانی

اقتصاد رفتاری ( کارگاه طراحی محصولات و خدمات بانکی )

اقتصاد رفتاری به مطالعه اثر عوامل روانشناختی بر فرایند تصمیم‌گیری اقتصادی افراد می‌پردازد. اقتصاد رفتاری، امکان درک بهتر مغز انسان را فراهم می‌کند.

اقتصاد رفتاری ( کارگاه طراحی محصولات و خدمات بانکی )
گزارش خبر-کارگاه طراحی محصولات و خدمات بانکی

به گزارش خبر، "دکتر مصطفی نصر اصفهانی" اقتصاددان و مدرس دانشگاه در تحلیل ارسالی به پایگاه خبری گزارش خبر در خصوص مبحث اقتصاد رفتاری آورده است؛

اقتصاد رفتاری به مطالعه اثر عوامل روانشناختی بر فرایند تصمیم‌ گیری اقتصادی افراد می‌پردازد. اقتصاد رفتاری، امکان درک بهتر مغز انسان را فراهم می‌کند. احتمالا دیده اید که بعضیها در حالی که سپرده نزد یک بانک دارند، از همان بانک وام هم می گیرند! یا اینکه با وجود امکان استفاده از خدمات غیر حضوری مناسب موجود، همچنان به بانک مراجعه می کنند؟ بسیاری از افراد در پذیرش محصول جدید با سختی مواجه میشوند. این مسئله در مورد کارمندان بانکها هم صادق است و کارمندان بعضا نسبت به محصول و خدمات جدید خوش بین نیستند.
بسیار میبینیم که با وجود جریمه تاخیر و توان مالی مشتریان همچنان در پرداخت قسط تاخیر می کنند. این یعنی وضع جریمه منجر به تغییر رفتار نشده است. بعضا در معرفی محصولات و خدمات به مشتریان، کارمند ها با مشکل مواجه اند و کلا از محصولات جدید استقبال نمی کنند. اینها همه با اقتصاد رفتاری قابل رفع هستند.

صنعت خدمات مالی و بانکها همچنان با این فرض رایج در اقتصاد متعارف که می گوید مردم کاملاً منطقی هستند با مشتریان خود رفتار می کند. بطوری که اگر آنها از نظر مالی، اطلاعات صحیح در مورد محصول مناسب کسب کنند، در این صورت بهترین انتخاب را برای شرایط خود انجام می دهند (و این انتخاب بدیهی است که محصولات ما هستند).  اما با شکل گیری اقتصاد رفتاری امروزه همه ما می دانیم که مردم فازی، مغرض و کاملاً غیر منطقی هستند.
تحقیقات اقتصاددانان رفتاری نشان داده است که :
مردم همیشه بیش از آنچه که تجربه به آنها می گوید خوش بین هستند، به ویژه هنگامی که برای آینده برنامه ریزی می کنند. آنها وقتی با گزینه های زیادی روبرو می شوند توان تصمیم گیری منطقی شان فلج می شود. آنها وقتی اهداف خود را همیشه دور از دسترس تصور می کنند احساس نا امیدی و دچار ناتوانی و منفعل شده و از هرگونه برنامه ریزی روی گردان می شوند و به لذت های آنی متمایل می شوند.
مردم با آنکه می دانند که باید برای بازنشستگی پول پس انداز کنند، اما مغز آنها بر خلاف این نیت خوب عمل می کند. چرا که مغز ما به سادگی پیشرفت کرده است تا پاداش فوری را به پاداش بیشتر و تأخیر ترجیح دهد. اینها دلایلی است که نشان می دهد انجام کارهای درست با پول برای مردم بسیار سخت است.
اقتصاد رفتاری با آموزه های خود به تخریب این فرض که قبلاً در اقتصاد متعارف رایج بود و می گفتند مردم اساساً موجوداتی منطقی هستند گامی بزرگ در تغییر رفتار ایجاد نموده است. این بدان معناست که فرصتی عظیم برای شرکتهای خدمات مالی و بانکی وجود دارد تا از این بینشهای رفتاری برای بهبود محصولات خود استفاده کنند و – چشمگیرتر – باعث سالم تر بودن رفتارهای مالی مشتریان خود شوند.

هنگامی که محصولات خود را با توجه به “تعصبات شناختی” مشتریان خود (تحولاتی که در نحوه کار مغز آنها وجود دارد) طراحی می کنید، در واقع می توانید تشخیص کار درست را نسبت به کار اشتباه برای آنها آسان تر کنید. هنگامی که شما محصولی را طراحی می کنید که با غیر منطقی بودن کاربران کار کند و نه خلاف آن، محصولات بهتر و جذاب تری را طراحی می کنید. چرا که مردم وقتی با پول سر و کار دارند یا به آینده فکر می کنند بیش از حد معمول غیر منطقی هستند.

 به عنوان طراحان رفتاری با افتخار، خوشحال خواهیم شد که به شما نشان دهیم چگونه محصولی را که مشتریان دوست دارند ارائه دهید محصول مالی را طراحی نکنید! رفتار مالی را طراحی کنید!

لینک ثبت نام کارگاه:

https://behavioralinsights.ir/product/banking/